Deze dynamische en electret tafelmicrofoons sluit je aan op een geluidsinstallatie voor omroep.
Een tafelmicrofoon ook wel bekend als desktop microfoon wordt bekabeld aangesloten op een geluidsversterker met beschikbare microfooningang. Let naast plugaansluiting en kabel lengte ook op het type microfoon en de werking van de inschakelknop, om de meest geschikte omroepmicrofoon te bepalen.
De dynamische microfoon heeft geen voeding nodig en kan dus rechtstreeks aangesloten worden op de microfoon-ingang van een mengpaneel.
Intern is de microfoon voorzien van een membraan welke in verbinding staat met een spoel, met daarin een magneet. Zodra er een geluidsgolf wordt opgevangen door het dunne membraan zal deze gaan trillen en de spoel in beweging brengen, magnetische veld van de magneet zal uiteindelijk een stroom opwekken door de spoel. Dit signaal wordt uiteindelijk gebruikt voor weergave.
Voor de werking heeft de condensatormicrofoon veelal voeding nodig. Dit kan mogelijk via een batterij, maar veelal wordt dit ook gedaan via de kabelaansluiting. Er kan namelijk een aparte Fantoomvoeding tussen de aansluitkabel geplaatst worden van de microfoon, zodat deze via zijn XLR aansluiting wordt aangeboden. Maar veelal kan de voeding via de kabel ook aangeboden worden vanuit de microfoon aansluiting van het mengpaneel. Schakel deze in via een geschikt mengpaneel, let wel op of de Fantoomvoeding ook overeenkomt.
Een cardioïde microfoon is een unidirectionele microfoon. De gevoeligheid ligt namelijk aan de voorkant en is daarmee gericht op één kant. Rondom wordt de gevoeligheid steeds minder naar de achterzijde toe en dus aan de achterkant het minst gevoelig.
Bij een Supercardioïde microfoon is de gevoeligheid ook vanuit de voorkant gericht, en rondom naar de achterkant is deze nog minder dan de cardioïde. Echter aan de achterzijde wordt deze weer gevoeliger.
Microfoons, accessoires en PA audio